Japanse Weken 2024 – Ontdek alles over Awagami
Ga mee op reis tijdens de Japanse weken bij Arca
Het zijn de Japanse Weken bij Arca. Deze keer nemen we je mee op reis naar Yoshinogawa in Japan. Daar wordt al meer dan 300 jaar het Awagami papier gemaakt. En zelfs na 300 jaar gebeurt dat nog veelal met ambachtelijk werk. Ontdek waarom Awagami zo bijzonder is en wat de verschillen zijn tussen de vele soorten.
Awagami, traditioneel washi-papier, maar dan perfect voor fotoafdrukken
Awagami Inkjet papier staat voor hoogwaardig Japanse papier, speciaal ontworpen voor fotografen, ontwerpers en hybride drukkers. Gemaakt van natuurlijke vezels en zuiver bergwater, behouden ze de textuur van traditioneel washi-papier, met een speciale coating voor digitale prints. Ontdek zelf de vele mogelijkheden van dit nog altijd ambachtelijk gemaakte Japanse papier. Bestel een proefpakket of sampleboek.
Twee soorten uitgelicht: Awagami Kozo Thick White en Premio Kozo White
Awagami Kozo Thick White (110 g) en Awagami Premio Kozo White (180 g) zijn beide sterke, mat-witte inkjetpapieren met een licht-gestructureerde oppervlakte. Ze zijn gemaakt van de bast van de moerbeiboom, wat zorgt voor extra duurzaamheid. Beide soorten zijn geschikt voor Epson- en Canon-printers en ideaal voor kunstafdrukken, waarbij de Premio-variant uit twee lagen bestaat en minder doorschijnend is.
Awagami Kozo Thick White
Awagami Kozo Thick White 110 gram is een mat, natuurlijk wit en licht gestructureerd inkjet papier. De grondstof hiervoor bestaat uit de bast van de bij ons bekende Moerbeiboom. Hierdoor is het papier bijzonder sterk. Het is bedrukbaar met alle gepigmenteerde inktsoorten van Epson en Canon.
Awagami Premio Kozo White
Premium Kozo White 180 gram is een mat, natuurlijk witte papiersoort met een licht-gestructureerde oppervlakte en opgebouwd uit 2 papier-lagen. Geschikt voor alle inkjetprinters van Epson en Canon. Het is bijzonder sterk en niet lichtdoorlatend. Ook voor het afdrukken van kunstbestanden is het materiaal uitermate geschikt.
Awagami, waar komt dat vandaan?
De Fujimori-familie maakt al meer dan 300 jaar papier in de Awagami-fabriek. In de jaren 1980 begon Yoichi’s vader, Minoru, met de export, waardoor de naam “Awagami” werd geïntroduceerd. Voor die tijd werd het papier alleen lokaal verkocht. De fabriek is nu de laatste overgebleven van de oorspronkelijke coöperaties die seizoensgebonden papier en landbouw combineerden.
Hoe worden de Awagami papieren gemaakt?
De Awagami-fabriek gebruikt voornamelijk planten voor de papierproductie waaronder: Kozo, Mitsumata en Gampi. Door deze planten te gebruiken is Awagami ook meteen een duurzame keuze. Zo groeien deze planten relatief snel waardoor ze in circa 2 tot 5 jaar volgroeid zijn en klaar om te oogsten. Deze planten groeien sneller dan hout, wat washi papier duurzamer maakt. Vroeger groeiden de planten zelfs in het wild in de buurt van de fabriek op Mount Kotzu, maar tegenwoordig wordt een deel van de planten geïmporteerd en in de fabriek verwerkt om de continuiteit van het proces te garanderen.
Van schors naar grondstof voor papier
Wanneer we kijken naar het productieproces, dan zie je eigenlijk direct dat het een intensief proces is. De meeste washi papieren wordt gemaakt met alleen de binnenste witte schors van de plant. Het verwijderen van de buitenste zwarte schors is een tijdrovend proces. Dit begint met het weken van de gedroogde schors, waarna deze voorzichtig wordt geplet om de vezels intact te houden. Vervolgens inspecteren arbeiders de schors zorgvuldig en verwijderen ze onzuiverheden. Nadat de schors schoon is, wordt deze verder gedroogd en opgeslagen op een koele, droge plaats.
Weken en koken tot pulp
Daarna wordt het 24 uur in stromend water geweekt om de vezels te verzachten en onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens worden de vezels gekookt in een speciale oplossing. Het kookproces duurt ongeveer twee uur en beïnvloedt de papierstructuur; een zwakkere oplossing levert stugger papier op, terwijl een sterkere oplossing zachter papier produceert. Na het koken worden de vezels nogmaals gereinigd. De schoongemaakte vezels worden nu geklopt. Een mechanische hamer slaat de vezels tegen een harde ondergrond en vervolgens worden de vezels weer in water geplaatst en geroerd met bladvormige kloppers. Deze helpen om de vezels te scheiden en te verspreiden binnen het water. Zo ontstaat een voor papier geschikte pulp.
Vullen van de mal en schudden
De suketa, ofwel de papiermal, wordt gebruikt in het proces van het vormen van de vellen. Eerst wordt een kleine hoeveelheid vloeibare pulp in de suketa geschept. Deze handeling moet snel gebeuren, zodat de pulp gelijkmatig en dun over de mal verspreid wordt. Als de beweging te langzaam is, verspreidt de pulp zich niet gelijkmatig en ontstaan er klonten op het oppervlak van het scherm. Het is dus echt ambachtelijk vakwerk.
Eindelijk, het papier komt uit de mal
De gevormde vellen worden van de mail verwijderd en op een plank geplaatst, waarbij ze op elkaar worden gestapeld. Aan het eind van de dag wordt een tweede plank en extra gewichten bovenop de vellen geplaatst om het vocht te laten afvoeren. Gedurende 5 uur worden er steeds meer gewichten toegevoegd totdat het vochtgehalte van het papier ongeveer 70% is.
Drogen
De vellen worden van de stapel gehaald en afzonderlijk op houten droogplanken geplaatst, waar ze met een borstel gladgestreken worden. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het papier zo plat mogelijk droogt. Het papier wordt ofwel binnen verwarmd of in de zon gedroogd. Zodra het droog is, wordt het voorzichtig van de plank gehaald en is het klaar voor verdere verwerking. Soms krijgt het papier namelijk nog een extra coating of nabewerking. Maar in veel gevallen is het ook klaar voor gebruik.
Bron: De teksten in dit artikel zijn gebaseerd op het originele Engelstalige artikel van Jackson Art
Engelstalig artikel te lezen via: https://www.jacksonsart.com/blog/2024/01/24/on-location-at-awagami-factory/
Bron foto’s: Jackson Art – https://www.jacksonsart.com/blog/2024/01/24/on-location-at-awagami-factory/ en Awagami Factory – https://awagami.com/
Nog meer kwaliteit uit Japan: Breekmessen van Tajima!
Het op maat snijden van uw afdrukken gaat zeer eenvoudig en snel met de superscherpe messen van Tajima. Want als u aan super scherpe messen denkt, dan denkt u natuurlijk aan Japan. Van koksmessen tot zwaarden van de Japanse samurai, allemaal super scherp. En dat geldt ook voor onze messen. Het mes is ergonomisch gevormd en ligt daardoor perfect in de hand.